Selasa, Mei 19, 2009

belajar bahasa jawa 2.

              "بلاجر بهاس جاوا "                                    

                 sekadar hiasan- pokok buah naga yang di tanam sudah mula berbunga.

Belajarlah bahasa Jawa:

hari ini saya akan tunjuk dialog dalam bahasa jawa:

soalan : awak hendak ke mana ?
ku- weh  pak lu ngo hendi ?        (ejaan ku-weh  mungkin tak sama dgn sebutan)
ku weh   -  awak  ,    pak -  hendak  ,   lu ngo   - pergi    ,    hendi/ ndi   - mana.       


jawapan : saya hendak pergi ...... kerja.
aku pak lu- ngo    kerjo.                           
                                                
mini vocabulary:

adus                     - mandi
                                                
ngiseng                - buang air besar.
                                              
ngu yoh               - buang air kecil.
                                              
nyawit                 - memotong buah sawit.
                                              
mancah               - menebas kebun.
                                             
turu                     - tidur
                                               
ngombeh            - minum.

sekarang, boleh praktikkan di ofis atau di kantin-kantin pejabat.

selamat mencuba.
Dari -Pak Kuntong al jawa.

be a javanese, than you can speak well. kah...kah.....


19 ulasan:

eiza in the house.. berkata...

salam,
kabare pakcik kuntong..
tu jerk la sy tau...:)

KUNTONG berkata...

Salam :eiza nang jero umah (eiza in the house):

nek pak pandeh ngomong jowo, kuweh kenolah belajar nang blog aku yo.
(kalau nak pandai cakap jawa, kenalah belajar jawa kat blog saya ya !).
(kuntong's translate)##&&&.

ngku berkata...

saya pak lu ngo ngombeh...

KUNTONG berkata...

ngku: wah ! dah pandai ngomong jowo yo ngku.( saya kena tukar aku).

zedmagel berkata...

Bro Kuntong,


Nek payah jugak arab nulis jowo dalam tulisan rumi.

tetapi usaha anda memang saya tabik.

Eiza in the house tu blogger BP, dia pun minat nak join perjumpaan blogger akan datang.Jengok2 le kat blog dia dan komen sikit tulisannya, banyak cerita lucu tulisan beliau yang disediakan.

Nek ngeteh nang BP ojo lali nelepon aku karo kancan-kancan seng lain. Wangsol dikik. Pamit lo kang....

PJ selamba berkata...

pj cuma tau maksud ngombe ngan turu je...
hehe

ngku berkata...

t.k pkck...aku pak lu ngo ngombeh...tp mcm kasar sikit xpe ker..?

KUNTONG berkata...

ngku: kena stress pada sukukata....beh (ngombeh).baru macam jawa betul. he...he.....

amirhamzah64 berkata...

khabare pak cik. Wes mangan?
hahaha....boleh tak pakcik translate kan mentera jawa ni:

hulur salam mualaikum salam,
urip-urip rasulullah,
metu urip injat allah,
alam usik sengjero ni ati,
alam ubah sengjero ni roso,
roso yo roso
inson zat rosonya allah.

KUNTONG berkata...

amirhamzah64:
mentera adalah bait-bait yang kekadang mempunyai makna yang agak mengelirukan. bait-bait ini telah ditapa oleh org-org yg mula-mula mencipta bait ini.Walaubagaimana pun hanya sekadar baca tu bolehlah.
(not 100% perfect translate)
lebihkurang maknanya dlm BM.
mentera ini dibaca untuk kita mengubah hati sesaorang terhadap kita.

berjabat tangan "waalaikum salam,
hidup-hidup rasullah,
keluar hidup zat allah,
dunia mengusik di dalamnya hati,
mengubah alam di dalamnya hati,
rasalah dirasa,
niat mengubah kehendak allah.
Temaksih.

KUNTONG berkata...

pj selamba: x apalah PJ selamba. belajarlah lagi, nnti akan timbul rasa seronok.

Wangsol yo (minta diri dulu ya !)

DrSam berkata...

usaha yang murni ni. saya pun boleh menjadi murid.

neezareef berkata...

sy ada cth jawa yg 1 patah haram x reti ckp..heheeh

leh blajo la kt sini

Leenoh berkata...

Salam.
Menguasai banyak bahasa adalah suatu kelebihan.

KUNTONG berkata...

Neeza : belaja dgn bonda Ram...h.
Leenoh: belajar melalui campuran dgn kawan-kawan.

jannahazwan berkata...

bila2 bole hafal ni...

KUNTONG berkata...

jannahazwan : kue kno afal, kan kueh wong jowo. he...he....

eiza in the house.. berkata...

pakcik jckp jawa nie ada suku kata dia yg kene menekan skit masa ckp..kdang2 sy nie paham la jugak bila org ckp..tp bila tang jwp...hampeh

KUNTONG berkata...

eiza nang jero umah : ada sesetengah sukukata kena teran, sikit aja. contohnya ; air minuman (wedang) we DANG ;
we dang kopi oto wo we dang tehhh.
air kopi atau air tehhhh.

la kan ngono ei ZA.
he...he.....he....