Ahad, September 06, 2009

PERUMPAMAAN



I
IMEJ SEKADAR HIASAN
HATI YANG TERLUKA UMPAMA BESI BENGKOK, WALAU
DIKETUK SUKAR KEMBALI KEPADA BENTUK ASALNYA.


12 ulasan:

maiyah berkata...

salam.. bleh pa skrg, besi bg lebur n jd strait balik tp taklah betul2 cam bentuk asal.. camna pun nak kene usaha ler kalo tak serupa pun at lease ia dah pun ok :)

Prof Azie berkata...

perghh..mendalam maksudnya..tapi ada kebenarannya...macam 'Can forgive but cannot forget'..

lenz berkata...

wah...sape plk yg terluka @ melukakan nih...?

KUNTONG berkata...

prof Azie:
walau luka sembuh, parut tetap ada.

Maiyah:
besi yg dilebur tak sekuat sebelumnya.

Lenz: sekadar entri saja. Tak ada apa-apa.

Cik Skaf berkata...

salam,

sy percaya tu.. Tapi bak kata Aisyah "kemaafan itu dendam yg terindah" :)

amirhamzah64 berkata...

salam pakcik,

Luka di tangan nampak berdarah,
Luka di hati siapa yang tahu.....

Orang-orang veteran hatinya mudah tersentuh dan terguris. Bagi yang muda berhati-hati bila berbicara dengan orang-orang yang veteran.

Baik muda atau tua, bila hati sudah terguris memang sukar nak diluruskan umpama besi bengkok tadi. Cuma yang muda sedikit dia macam batang aluminium yang sedikit lembut tak sekeras besi padu. Silap-silap haribulan boleh patah terus.......hehehe

eiza in the house.. berkata...

salam pakcik..
mcm hati "dia" pakcik..
sukar utk pulih kembali..
bila sudah dilukai..:(

maafkan eiza..

J@J@ / Bini The Rock berkata...

Salam Cikgu,

sapa yg terluka ni cikgu?

Cikgu,
apekata klu raya nnt...kita and the gang Otai2 BP berkonvoi beraya bersama2??? mst seronok kan...

tp konvoi tu buat time dah 2-3 minggu raya lah..atau dah nak last2 raya...hehhehe.

Amacam....boleh?

Mak Su berkata...

memang benar, kesan dan parutnya tetap ada... tapi cara nak mendepani setiap seorang mungkin berlainan

KUNTONG berkata...

Cik Skaf :memang benar tu Cik Skaf, kekadang kemaafan dianggap satu "invesment emosi" atau "emotional invesment" yang indah dalam istilah ekonomi cinta.

amirhamzah64: orang tua mudah terusik hatinya kalau dia mintak x dapat. kah...kah...(minta kemudahan untuk beribadah)

Eiza : Siapa gerangan si "dia" yang susah untuk pulih pabila telah dilukai eiza. (Pujuk lah eiza...mudah2an dia akan berubah, dan kuntum bunga yang gugur tu akan berputik dan seterusnya akan kembang semula.)

Jaja bini the rock : Ini perumpamaan saja Azah. sebagai menghiasi dan juga untuk tatapan saya dan member-member sekelian.
....>>>wa.

KUNTONG berkata...

Jaja : boleh di bincang Jaja tentang cadangan Jaja tu.

Mak Su : Ada pepatah mengatakan batu akan lekok kalau dititis dengan air tanpa berhenti.begitu lah dalam persoalan ini.
cdam..>

zedmagel berkata...

Salam Bro Kuntung,

Ibarat besi sepotong, di lebur cair dicetak beracu.

Itulah hati seorang manusia boleh diubah dan dicanai mengikut sangan penggoda.

Tapi hati yang rajuk susuah nak pujuk.