Sabtu, Januari 10, 2009

BERSYUKUR DI ATAS SEGALA NIKMAT.


                                     SAKSIKAN KEINDAHAN MENTARI PAGI
Syukur kepada Allah SWT kerana dengan izinNya pada saat ini,  kita masih terus dapat menjalani kehidupan kita seperti biasa.  


Bila saja kita membuka mata di awal  pagi, Kita dapat menghirup udara yang nyaman, dapat merasai panas matahari, dapat merasai sejuknya angin yang bertiup, dapat melihat alam keliling, dapat mendengar suara anak-anak yang riuh rendah, atau suara kawan-kawan, dapat berinteraksi dengan orang di sekeliling . Bahkan banyak lagi perkara-perkara yang dapat kita boleh buat hanya dalam satu hari.   

Bandingkan diri kita dengan mereka yang sakit, buta, bisu, lumpuh,oku,dan banyak lagi.

Bagaimana kalau umur kita sekarang 40 tahun,  atau kurang daripada itu, bolehkah anda atau saya sendiri, mengira atau menyimpan rekod bagi setiap pergerakan atau setiap tingkah laku yang kita buat atau lakukan. Sudah tentu kita tidak mampu untuk melakukannya dengan secara detail. Walau ada pun, kita hanya dapat mencatatkannya untuk perkara-perkara yang mustahak di dalam diari kita.

Kita bersyukur di waktu pagi,  kerana kita masih hidup dan bernyawa, kalau hendak dibandingkan dengan orang-orang lain atau kawan-kawan kita yang telah meninggal dunia.  Kemudian kita dapat bangun, berjalan, seterusnya bersiap diri untuk membersihkan diri kita dalam persediaan untuk bersolat subuh. Bagaimana dengan mereka yang sakit, tidak dapat bangun dengan sendiri dan tidak dapat berjalan sendiri disebabkan sakit atau sebagainya.

Seterusnya pada mereka yang bekerja, terus bekerja untuk mencari nafkah keluarga, syukur kerana kita ada kerja kalau hendak dibandingkan dengan mereka yang tidak ada kerja.

Dalam perjalanan ke tempat kerja,  kita dapat ke tempat kerja dengan aman-damai, kalau hendak dibandingkan dengan negara-negara yang sedang bergolak dewasa ini. 

Pendek kata, banyak lagi perkara-perkara yang dapat kita lakukan pada setiap hari , semenjak kita dilahirkan di dunia ini hingga ke hari ini, atau dalam perkataan lain, semenjak kita hidup di dunia ini. Pernahkah kita terfikir...dan bertanya kepada diri sendiri, mengapa dan kenapa kita dilahirkan, ke manakah hala tuju kehidupan kita. Apakah tujuan kita dihidupkan.   Bagaimanakah rupa bentuk kehidupan yang baik.


Bagaimana pun bersyukurlah kita .....kerana kita dilahirkan, dihidupkan dibesarkan dikalangan ibubapa kita yang beragama Islam. Dan di lahirkan di negara kita yang aman dan damai, kalau hendak dibandingkan dengan negara-negara lain di sekeliling kita.

Bahawa apa sahaja yang kita lakukan adalah merupakan nikmat dari Allah swt. Masihkah kita tidak bersyukur dan puashati dengan nikamat yang kita kecapi ?

Ayat 13 Surah Ar Rahman yang bermaksud " Maka nikamt Tuhan kamu yang manakah yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin )."

Dari itu....bersyukurlah. Sekurang-kurangnya mengucap ALHAMDULILLAH.

Sekian, Wasallam. 
      

Tiada ulasan: